June 30, 2022

Dani otvorenih vrtova: Povezivanje ljubitelja biljaka, cvijeća i vrtova

Na svijetu postoje milijarde ljudi koji vole cvijeće, ali puno je manji broj onih koji ga i uzgajaju u svojim domovima, balkonima i vrtovima. Zašto je tako? Razlozi su različiti…od pomanjkanja prostora,vremena pa čak i novaca. Naravno, za sve nas koji volimo cvijeće i uzgajamo ga ovo su samo izlike. Svatko bi mogao izdvojiti djelić prostora, par minuta dnevno i nešto novaca za bar jedan cvijet u vlastitom domu.

Ipak je primjetan trend povećanja interesa za uzgoj cvijeća, uređenje vrtova i okućnica. Mnogi gradovi sade puno cvijeća u svojim parkovima, potiču stanovnike na uređenje balkona i vrtova biranjem najljepših , organiziraju razne cvjetne manifestacije.

FLORAART Bandić: To je najljepša vrtna izložba cvijeća na ...
Izvor

Društvene mreže pune su grupa istomišljenika, zaljubljenika u cvijeće i njegov uzgoj koji svakodnevno objavljuju slike i razmjenjuju savjete sa drugima. Oni toliko vole cvijeće da odvajaju dosta prostora, vremena, a i novaca za uređenje svojih cvjetnih aleja koje su predivne svaka na svoj način.

Holland's Largest Flowers Garden Bursts with 7 Million Colorful ...
Izvor

Baš ove grupe cvjetnih zaljubljenika mogli bi biti pokretači pune šire akcije koja bi vjerujem imala veliki interes.Akcija bi se mogla nazvati „Dani otvorenih vrtova“  i u početku bi imala vjerojatno lokalni karakter.

Svi oni koji objavljuju predivne slike svojih uređenih vrtova možda bi željeli isti uživo pokazati drugim ljudima. Ideja je stvoriti grupu čiji bi članovi bili upravo oni koji su zainteresirani za prezentaciju uživo ali i za posjet drugim vrtovima.Administrator grupe bi  prikupljao podatke o zainteresiranim posjetiteljima i koordinirao termine obilazaka i broj posjetitelja.

Preduvjet je naravno da oni koji žele obilazak svog vrta isti detaljnije opišu i slikaju. Ovdje naravno spominjemo samo vrtove zbog veličine  prostora koji bi se obilazio, ali to može biti i lijepo uređen povrtnjak, kamenjar ,dvorište ili terasa.Jedino je bitno da vlasnik svoj uređeni prostor želi pokazati.

How to Plan a Backyard Vacation : New York Trend Online
Izvor

Također, grupi bi se slobodno mogli priključiti i oni koji imaju slobodan prostor,potencijalni cvijetnjak ili vrt i željeli bi da ga pojedinci  vide, savjetuju i predlože cvijeće ili biljke koje bi baš tamo uspijevale.

Ukoliko bi akcija imala dobar odaziv, uključili bi u nju i turističke zajednice gradova i potencijalne sponzore koji bi omogućili bolju organizaciju akcije ali i dodjelu nagrada najboljima.   

Potencijal  i dobrobit ovakve akcije je veliki.Od druženja, boravka u prirodi, razmjene sadnica i savjeta, pa do sklapanje novih „cvjetnih“ prijateljstava.