Intervju portret: Lora Vran

Prije nekoliko dana, nakon što sam po stoti put uronila u Lorin instagram profil, došla mi je ova ideja za mali intervju.

Lorin rad počela sam pratiti tek nedavno i nevjerojatno me oduševio od prve sekunde. Iako ima vrlo upečatljiv i osebujan stil, svaka ilustracija joj je drugačija, tako da njeni radovi stvaraju pravu malu ovisnost. 🙂

Lorin stil savršeno se poklapa s mojim ukusom – oštre, “hrabre” linije, mnoštvo boja, portreti…

Zato sam joj postavila nekoliko pitanja o njoj i njenom radu, pa odgovore sada dijelim s vama kako bi se i vi bolje upoznali s radom jedne ilustratorice. 🙂

Tko je Lora Vran?

Lora ima 28 godina, dolazi iz Zagreba i bavi se umjetnošću.

  1. Koliko se već dugo baviš umjetnošću? U kojim sve oblicima (dizajn, ilustracija, slikarstvo, drugo…)?

“Crtanjem se bavim od kad znam za sebe. Obitelj me se oduvijek sjeća sa olovkom ili kistom u ruci, a deda čuva još one najranije radove : ) ”

 

  1. Kako je sve počelo? Što te prvo inspiriralo da se kreneš baviti ovime i kako je izgledao tvoj put od tog trenutka?

“Oduvijek sam sklona svim vrstama umjetnosti, pa sam tako još u osnovnoj školi pohađala dodatnu nastavu iz likovnog, tehničkog (jer smo radili svašta od drva), literarne i bila sam dio školskog glazbenog zbora.

Bila sam dosta loš đak, ali prije svega bih rekla da nisam bila shvaćena, sve dok nije došla nova učiteljica iz likovnog koja me uputila na prijemni ispit u Školu za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću u Zaboku.

Prijemni je bio odmah drugi dan i otišla sam sva prestrašena, ali čim sam ušla u tu zgradu znala sam da tu pripadam. Osjećala sam se kao doma. Prošla sam na prijemnom i zavoljela svaki oblik umjetnosti još više- od kiparstva, grafike, dizajna, ilustracije i slikarstva.

Našla sam se tamo i na 2. godini upisala modni dizajn. Tu se s vremenom rodila ljubav prema modnoj ilustraciji u kojoj sam pronašla neki način izražavanja sebe.

Dišem za ilustraciju od tada i svaki slobodni trenutak koristim kako bi vježbala, crtala i na kraju stvarala. Mislim da mi je to najveća ljubav u životu. Mogu provesti bez problema cijeli dan crtajući do te mjere da znam zaboraviti jesti, haha! Ako ne crtam dva dana za redom, uhvati me nervoza, tužna sam i nezadovoljna i jednostavno moram naći barem malo vremena skicirati bilo što na papir samo da to izbacim iz sebe.”

 

 

  1. Jesi li umjetnica i po struci? Imaš li formalno obrazovanje u slikarstvu/crtanju/ilustraciji?

“Jesam, točnije magistra sam inžinjerka tekstilnog i modnog dizajna smjera kostimografije.

Nakon umjetničke srednje škole nastavila sam obrazovanje na Tekstilno- Tehnološkom fakultetu gdje sam na preddiplomskom bila student tekstilnog i modnog dizajna.

Bila sam jako nadobudna, haha! Prijavljivala sam se na skoro svako natjecanje, crtala bi po cijele noći, pisala sam čak i modne kolumne za jedan portal, a objavili su i nekoliko mojih ilustracija koje su tada zapravo bile dosta loše hahaha.

Kao i svaki umjetnik, zgrozim se svojih starih radova, ali niti jedan ne bacam. Čuvam ih sve da vidim koliko sam napredovala. Nakon toga upisala sam diplomski studij kostimografije i te dvije godine su bile baš pozitivno lude!”

  1. Kako se formirao tvoj stil?

“U srednjoj školi mi se stil najviše formirao.

Oduvijek sam radila te velike trepavice, još pri upisu 1. razreda osnovne škole kada smo morali nacrtati svoju mamu. Još uvijek se sjećam kako je učiteljica komentirala kasnije sa mojom mamom te velike trepavice koje sam joj napravila, pa sam tako to i kasnije prigrlila.

Radovi su mi u srednjoj bili puno šareniji i bogatiji jer sam imala više vremena za istraživanje. Uvijek smo se inspirirali nekim umjetničkim razdobljem, a moja najdraža razdoblja su nadrealizam i metafizika. To se dosta očitavalo u mojim radovima, a mislim da se vidi još i danas.

Mučilo me to što nisam uspjela baš dobro crtati lica, pa sam krenula vježbati portrete i razvila ovo što radim trenutno.”

 

  1. Što pokušavaš „reći“, poručiti, svojim crtežima i kreacijama?

Imala sam dosta teških trenutaka u životu i ilustracija mi je oduvijek bila neka vrsta meditacije jer ne bi razmišljala o ničemu. Udubila bi se u to što radim, ali bi podsvjesno izbacila na papir svoje emocije u obliku boje, pokreta ili izraza. Svaki rad je osobna priča jer mogu za svaki reći gdje sam tada bila, gdje je nastao, zašto je nastao, kako sam se osjećala tada, što mi se tada događalo i sl.

Osim toga volim ostaviti na gledatelju slobodu interpretacije mog rada. Tako mi je jedna kolegica rekla da ju obrazi koje crtam podsjećaju na ožiljke koje svaka žena nosi. U tom slučaju ona nije u krivu, to je njen pogled i jako volim slušati kako netko doživljava moj rad.

  1. Tko je imao najveći utjecaj na tvom umjetničkom putu?

Moja učiteljica u srednjoj školi je imala velik utjecaj. Ona me je dosta gurala, naučila i pomogla mi stvoriti neki svoj stil. On se dosta mijenjao kroz vrijeme, ali je i dalje prepoznatljiv i to mi je uvijek drago čuti, da iskače na neki način iz mase.

  1. Što misliš o stanju umjetnosti u Zagrebu, Hrvatskoj i regiji?

Mislim da imamo jako puno genijalnih umjetnika na sceni! Od ilustratora, ekipe koja radi grafite i svjetski su poznati, slikara, kipara, produkt dizajnera, grafičkih dizajnera, calligraphy umjetnika, … imamo sve i vrhunski su!

Jako volim pratiti sve svoje kolege, volim ih podržati i volim vidjeti nečiji uspjeh jer razumijem koliko je teško, kakav karakter moraš biti i koliko je truda potrebno.

Možda nismo toliko zastupljeni, ali i dalje brijemo svoje i to je najbitnije!

  1. Na čemu trenutno radiš? Što možemo očekivati u bliskoj budućnosti? 😊

Trenutno sam upisala tečaj grafičkog dizajna kako bi malo proširila vidike, izoštrila neke dijelove koji mi nedostaju i naučila nešto novo.

Najveća moguća želja mi je biti samostalna, da mi ovo bude full time job, da mogu crtat po cijele dane i noći, da mogu gledat tagirane slike ljudi iz cijelog svijeta sa mojim ilustracijama u njihovim domovima itd. Voljela bih jednog dana napraviti baš brend od svog imena i imati svašta u ponudi. Ali idemo polako, korak po korak, bitno da je volja tu 😉

Ne znam točno što bliska budućnost donosi. Imam neke planove dići sve to na novu razinu i pokušati realizirati dio ovih planova. Vidjet ćete sve na vrijeme u svakom slučaju 😊 Pratite me ponajviše na Instagramu (@vranillustrations) jer tamo na skoro dnevnoj bazi objavljujem nove radove, novosti i neke inside slike, boomerange, videa i sl.
Hvala!

 

 

 

 

Originally posted 2018-11-30 22:03:26.

You may also like...