Kako nacrtati karikaturu

Ovdje možete pogledati ubrzanu snimku crtanja karikature A. G. Matoša. U stvarnom vremenu bilo je potrebno 10-ak minuta.

Većina nas voli karikature – atraktivne su, zanimljive i duhovite. Ali, ono što je još zabavnije je samostalno crtati karikature. 

Crtanje karikatura je lakše nego što se čini – uglavnom se slijedi određeni šablon naglašavanja nekih karakteristika osobe, pa proces crtanja može biti prilično brz.

Kad se malo ufurate u crtanje karikatura, to može biti odlična vještina za sastavljanje rođendanskih poklona, postera, slika, i općenito razveseljavanja dragih osoba 🙂 (naravno, onih koje se znaju šaliti na svoj račun).

Nemojte se bojati pretjerati

Pretjerivanje i naglašavanje mana su kamen temeljac karikature. Ako pokušate nacrtati prvu karikaturu, čak i uz naglašavanje “mana”, primijetit ćete da crtež svejedno izgleda gotovo kao običan portret. 

Zato – nemojte se bojati dovesti naglašavanje do krajnjih granica, jer iako vam se možda čini pretjerano kada gledate zasebno, u cjelini se ipak neće isticati toliko koliko mislite.

Pojednostavite što god možete

Od boja, stila, linija, sjena – za karikaturu je korisno pravilo da pojednostavite gdjegod je to moguće. 

Na taj način “nebitni”, nenaglašeni dijelovi neće odvlačiti pozornost od naglašenih mana, pa će se mane tako još i bolje isticati.

Originally posted 2018-12-08 18:58:53.

You may also like...