Kako naučiti crtati 1: Crtanje i vještina vožnje bicikla

Prije par godina kupila sam knjigu “Crtanje desnom stranom mozga” slikarice Betty Edwards. Autorica je tijekom dugogodišnje karijere održavala privatne sate slikanja i crtanja, a zatim radila kao nastavnica likovnog u srednjoj školi. Knjiga je zamišljena kao tečaj i ustvari je skup svih novih znanja o učenju vještine crtanja.

Slikovni rezultat za crtanje desnom stranom mozga

Budući da sam odlučila bilješke o ovoj knjizi zapisivati (kao lektiru 🙂 ), podijelit ću ih poglavlje po poglavlje za ljude koji žele naučiti kako crtati korak po korak.

U ovoj knjizi, na poučavanje crtanja primjenjuju se znanja i novosti s područja istraživanja mozga. Naime, otkriveno je da je desna polutka mozga “odgovorna” za kreativnost i stvaralački rad, stoga nas u knjizi pokušavaju podsjetiti kako koristiti taj dio našeg intelektualnog potencijala.

Slikovni rezultat za right hemisphere illustration

U prvom poglavlju, autorica naglašava da se proces crtanja i proces viđenja često toliko isprepliću da ih može biti teško razlučiti. Sposobnost crtanja, dakle, uvelike ovisi o sposobnosti da vidimo svijet na umjetnički način.

Ono što je poanta ove knjige, a što može zaista koristiti svim čitateljima, jest činjenica da gledanje na svijet očima umjetnika može fantastično obogatiti profesionalni i privatni život.

Učenje crtanja uspoređuje se s učenjem vožnje bicikla. Vještinu je vrlo teško objasniti riječima, pa ćete učeniku najčešće reći nešto kao: “Samo sjedni, okreći pedale i to je to!”

Naravno, za nevozača ovo će biti potpuno nejasno i neće mu previše pomoći. Zatim ćete mu reći: “Daj da ti pokažem. Samo gledaj kako ja to radim!”

Slična je situacija i s crtanjem. Nastavnici likovne umjetnosti uglavnom potiču učenike da nauče gledati na stvari ili nauče vidjeti. No, ta vještina jednako je teško objašnjiva nekome tko ju ne posjeduje kao što je održavanje ravnoteže na biciklu teško zamislivo nevozaču. Na kraju se učitelji odlučuju na isti pristup: “Samo gledaj druge primjere i naučit ćeš!”

Međutim, gotovo svi nauče voziti bicikl, ali mnogi nikad ne svladaju crtanje.

Čarobna sposobnost crtanja

Mnogi necrtači smatraju crtanje tajanstvenim procesom koji je izvan dosega čovjekova shvaćanja, budući da tek rijetki pojedinci posjeduju sposobnost crtanja i viđenja.

Odgovore na pitanja o ovoj sposobnosti neće vam dati ni sami slikari. Upitate li nekoga tko lijepo crta kako mu to uspijeva, reći će vam:

-“oduvijek sam nadaren za to / crtam otkad znam za sebe”

-“ne znam, jednostavno mi ide”

-“samo gledam i crtam ono što vidim”

S jedne strane, zbog ove tajanstvenosti i zadivljenosti likovnom vještinom, umjetnici i umjetnička djela su cijenjeni. No, s druge strane, ovakav stav demotivira ljude da pokušaju naučiti crtati. Pojedinci su često uvjereni da nema smisla prolaziti kroz tečaj crtanja jer – ne znaju crtati. (To je kao da kažete da ne želite ići na tečaj francuskog jer ga ne govorite.)

Crtanje – vještina koja se uči i poučava

Ručna spretnost NIJE glavni čimbenik u slikanju. Ubrzo ćete otkriti da vam je za crtanje potreban barem prosječni vid i prosječna usklađenost ruke i oka.

Ako imate čitljiv rukopis ili znate čitko pisati tiskanim slovima, znat ćete i lijepo crtati.

Ovo su jedine predispozicije što se ruku tiče, ali o očima se ne može reći dovoljno.

Učenje slikanja i crtanja uključuje i učenje o tome kako vaš mozak postupa s vidnim informacijama. Umjetnici obrađuju vizualne informacije na drugačiji način od svakidašnjeg. Nova znanstvena istraživanja u području ljudskog mozga pokazala su da je tome zaista tako.

Crtanje i viđenje

Tajna sposobnosti crtanja, dakle, krije se u drugačijem načinu viđenja, odnosno percepcije.

Kada naučite vidjeti, a ne gledati, naučit ćete crtati.

Umjetnikovo viđenje: dvostruki proces

Crtanje ustvari nije osobito teško, ali je prilično teško prijeći na određeni način viđenja.

Vježbe u ovoj knjizi namijenjene su za prelazak na ovaj način viđenja i ostvarivanje dvostruke koristi.

Prvo, da pristupite perceptivnom, vizualnom načinu mišljenja, što dovodi do izoštrenja svijesti i drugo, da gledati na stvari drugačije.

Brojni umjetnici tvrde da dok crtaju, stvari vide drugačije, a sam proces ih dovodi u izmijenjeno stanje svijesti, u kojem osjećaju zanos i smirenost.

Za vrijeme procesa crtanja, sposobni smo pojmiti odnose koje inače ne bismo mogli – predodžba o vremenu nestaje, a riječi se povlače iz svijesti. Osjećamo se pozorno i budno, ali istovremeno mirno i opušteno.

Drugačije stanje svijesti

Stanje blago izmijenjene svijesti nije ograničeno samo na crtanje ili stvaralački rad. Mnogo ljudi tvrdi da u ovakvo stanje dolaze i čitanjem, meditacijom, trčanjem, vezenjem, slušanjem glazbe i mnogim drugim aktivnostima.

Autorica navodi da i vožnja autocestom vjerojatno uzrokuje prijelaz u drugačije subjektivno stanje, slično onomu koje doživljavamo kad crtamo. Sličnosti su u tome što i u crtanju i u vožnji obrađujemo vizualne podatke, pratimo prostorne informacije i naslućujemo kompleksne elemente prometnog sustava.

Dakle, ključ za učenje crtanja je stvaranje uvjeta za prijelaz u drugo stanje svijesti – drugi način obrade informacija.

U idućem poglavlju

Dalje nas očekuje nekoliko vježbi za crtanje pomoću kojih možemo lakše pristupiti ovom drugom stanju svijesti i razviti sposobnost viđenja.

Originally posted 2019-03-01 19:35:11.

You may also like...