Kako naučiti crtati 2: Vježbe za crtanje korak po korak

U prvom poglavlju knjige, upoznali smo se s nekim osnovnim preduvjetima za razvijanje vještine crtanja. Saznali smo da je za crtanje bitniji način viđenja i perspektiva nego spretnost ili mehanička vještina.

 1. poglavlje: Crtanje i vještina vožnje bicikla

U ovom poglavlju autorica nas upoznaje s nekim osnovnim vježbama koje vam mogu koristiti kao crtaču početniku. Ove vježbe također mogu biti korisne i iskusnijim umjetnicima, jer sadrže neke od najbitnijih načela crtanja.

Preporučene vježbe za crtanje jezgrovite su i osmišljene kako bi u što manje vremena usvojili što više načela kako naučiti crtati. Međutim, preporuča se da sve vježbe izvedete po nekoliko puta, jer što više vježbate, brže ćete napredovati.

Prije izvođenja vježbe pročitajte upute, a nakon završetka spremite ih u mapu ili omotnicu kako biste mogli pratiti svoj napredak.

Definicije pojmova

Neke riječi koje su ustaljene u našem svakodnevnom vokabularu, kao što su ton ili raspored, u umjetničkom rječniku imaju točno određena i nerijetko drugačija značenja. Zato je autorica na kraju knjige donijela pojmovnik crtanja i termina vezanih uz umjetnost. Kako se budu spominjali u našem procesu, tako ćemo ih i definirati.

Evo i nekoliko primjera pojmova koji se u umjetničkom rječniku razlikuju od svakodnevnog:

 • Mreža: jednako udaljene okomite i vodoravne crte, koje dijele crtež na male pravokutnike ili kvadrate. Rabi se za uvećanje crteža ili za opažanje prostornih odnosa.
 • Oval: jajasti oval koji predstavlja oblik ljudske glave. Bočni i prednji oval razlikuju se, budući da ljudsko lice izgleda drugačije sa strane nego sprijeda.
 • Rub: spoj dviju stvari; linija koja razdvaja oblik i prostor ili dva oblika (npr. linija u kojoj se dodiruju nebo i zemlja)

Crtaći materijali

Za crtanje vam za početak nije potrebno više od običnog papira, olovke i gumice. Rad je lakši crtaćom olovkom 4B jer ostavlja tamnu i jasnu liniju (mekšeg je grafita). S druge strane, H olovke ostavljaju blažu i svjetliju liniju te imaju tvrđi grafit.

Obična olovka HB također je prihvatljiva za početak. Na papiru će ostaviti trag srednje jačine.

Ove dodatne materijale preporuča autorica:

 • Komad prozirne plastike ili stakla (trajnim markerom na njemu nacrtajte pomoćne okomite i vodoravne crte koje se sijeku u središtu)
Slikovni rezultat za drawing board plastic
 • Dva „tražila“ od crnog kartona (vizir za crtanje) dimenzija oko 20 x 25 cm. U njima se treba izrezati četverokutni otvor, u jednom veći, u jednom manji. (10,8 x 13,3 i 15,2 x 19,4)
Slikovni rezultat za vizir za crtanje
 • Crni flomaster koji se može brisati
Slikovni rezultat za black erasable marker
 • Dvije kvačice (za pričvršćivanje tražila na ploču)
Slikovni rezultat za clips
 • 4B grafitni štapić
Slikovni rezultat za graphite stick
 • „slikarska vrpca“ – papirnata krep traka
Slikovni rezultat za krep traka
 • Gumica i šiljilo
Slikovni rezultat za eraser and sharpener

Uvodni crteži

Za početak, napravite tri uvodna crteža koji će vam poslužiti za kasniju usporedbu napretka i uočavanje pozitivnih strana i grešaka.

Trebat će vam:

 • Obični bijeli papir
 • HB olovka
 • Šiljilo
 • Krep traka
 • Malo ogledalo
 • Ploča za crtanje

Za ove crteže trebat će vam oko sat vremena, stoga pronađite vrijeme kada vas nitko neće ometati. Nacrtajte tri crteža:

 1. Autoportret
 2. Osoba nacrtana po sjećanju
 3. Moja ruka

1. Crtanje autoportreta

-pričvrstite nekoliko listova papira na dasku za crtanje

-sjednite nasuprot ogledalu, na oko 70 cm udaljenosti

-gledajte svoj odraz i nacrtajte autoportret!

-kada završite, u donjem kutu napišite datum

2. Crtanje osobe po sjećanju

-prisjetite se slike neke osobe, iz prošlosti ili koju vrlo često viđate. Možete se prisjetiti i neke fotografije te osobe.

-nacrtajte tu osobu najbolje što možete (glavu, polufiguru ili cijelu figuru)

-kada završite, u donjem kutu napišite datum

3. Crtanje ruke

-sjednite za stol

-postavite ruku kojom ne crtate u bilo koji položaj

-ne pomičite ruku previše i nacrtajte ju onako kako ju vidite

-kada završite, u donjem kutu napišite datum

Kada završite sve crteže, ako imate vremena, napišite i mali komentar o tome što vam se sviđa na slikama, a što ne, što vam je bilo posebice zahtjevno i sl. Kasnije će vam biti zabavno čitate ove komentare.

Zatim položite sva tri crteža na stol i uočite sve elemente koji pokazuju da ste pomno opažali (krivulje, sjene, detalji…)

Zašto crtati po sjećanju?

Crtanje po sjećanju vjerojatno vam je bilo prilično zahtjevno, i to nije ništa čudno. Vidne informacije iz stvarnog svijeta i vremena su bogate, kompleksne i detaljne, dok je vidno pamćenje pojednostavljeno, ogoljeno i sažeto.

Razlog zašto je jedna od vježbi crtanje po sjećanju je taj što zbog ovog ograničenog broja vizualnih informacija, pri crtanju po sjećanju koristite skupove simbola koje ste koristili u djetinjstvu. To možete primjetiti u trenucima kada vam ruka crta kao da ima „vlastiti um“. Dok crtate, znate da slika ne izgleda onako kako to želite, ali ruka svejedno crta one pojednostavljene oblike koje je već bezbroj puta crtala (npr. oblik nosa).

To je tzv. simbolički sustav dječjeg crtanja. Ako usporedite autoportret i crtež po sjećanju, vjerojatno ćete primijetiti da se određeni simboli (oči, nos, usta) ponavljaju te da su sličnog ili istog oblika. Ako je to slučaj u vašim crtežima, to znači da crtate simbolički čak i kad pred sobom imate informacije iz vizualnog svijeta.

No, poanta učenja crtanja je da imate sposobnost odmaknuti se od simboličkog načina dječjeg crtanja i nacrtati točno ono što vidite u stvarnosti.

U idućem članku, predstavit ćemo nekoliko informacija o umjetničkom izražavanju identiteta i potpisima.

Originally posted 2019-03-03 20:17:01.

You may also like...