Ploča za pribadanje (pinboard) od stare majice i papira

Kako se zahuktava akademska godina, a i druge obaveze, primijetila sam da mi u sobi nedostaje “pinboard” (ploča za pribadanje).

Godinama sam imala plutenu ploču u sobi koja mi je služila da podsjetnici i bitni datumi budu na vidljivom mjestu i za barem neku iluziju organiziranosti i odgovornosti. 🙂

Dakle, odlučila sam napraviti svoju ploču.

Ali…

Plutena ploča nikako mi se ne sviđa u kombinaciji s ostalim stvarima u mojoj sobi. Tako da je trebalo napraviti nekakvu ploču koja bojama i stilom odgovara mojoj sobi, a da je i dalje bumbačica-friendly. Jedini bumbačica-friendly materijali koji su mi padali napamet su pluto i stiropor, no ispostavilo se da čak ni to nije nužno…

Krenut ću ispočetka.

Radila sam čistku ormara i rezultat su bile ooogromne vreće stare, poderane ili zaflekane odjeće. Većinu vrećica odvojila sam za H&M (H&M daje 15% popusta ako im date vrećicu stare odjeće i tkanine na recikliranje), ali sam i ostavila neke zanimljive tkanine za krojačke idejice i projekte.

Jedna od tih stvari bio je i ovaj stari džemper:

Ima jako zanimljivu boju i teksturu pa sam ga ostavila da ga prenamijenim u nešto drugo.

Prva ideja bila je kružni tepih.

Postupak je išao ovako:

Napravila sam duuugačke trakice koje su išle od bočnog šava džempera pa puni krug do tog istog šava.

Od 3 takva šava napravila sam pletenicu.

Meni nije smetalo što je pletenica “šatirana”, odnosno što se vide i roza tkanina i bijelo naličje tkanine, ali ako želite, možete to izbjeći. Tkanina se “uvrće” jer su trake dugačke, a kad napravite pletenicu i trake se zapletu, okrenu i smjer i dogodi se ovo. Znači, ako želite da se vidi samo jedna strana tkanine, pažljivije ispravljajte uvrtanje nakon svakog poteza u pletenici.

Jedna gotova pletenica izgleda ovako:

Kada napravite što više takvih pletenica od trakica, počinje vrtnja u krug.

Krug možete spojiti na puno načina, najkvalitetnije vrućim ljepilom a najefikasnije šivaćim strojem, ali ja sam spajala koncem, ručno.

Vrlo je jednostavno i brzo. Kako šivanje ide u krug, tako provučete iglu kroz prvi dio kruga i drugi sloj kako bi se spojili. I to je to!

E sad…

Što dalje idete, počinju veći problemi.

Očito, što je krug veći troši se više tkanine, tako da vam sada za samo jedan namotaj kruga treba onoliko tkanine koliko vam je na početku trebalo za 3-4. Na gornjoj slici možete vidjeti i krep papir koje sam stavljala na neke “problematične” šavove, kao i rokovnik koji je pritisnuo tepih jer se počeo izvrtati od sve veće mase i količine tkanine.

Poanta je: kad dođete do 7-8 kruga, počinje biti problematično i komplicirano, ručno, a čini mi se da bi sa mašinom bilo još i kompliciranije što je krug veći.

Tako da sam ja odlučila ovdje stati.

Iako je bio takve veličine da je čak i mogao poslužiti kao neki mini tepih, odlučila sam ga iskoristiti za ploču za pribadanje koju sam spomenula na početku.

Onda sam mu samo na kraju dodala cvijeće od papira, a iza 2 kartona kako bi pribadače prolazile kroz karton ako prođu tkaninu, i to je to!

Funkcionira odlično 🙂

Originally posted 2018-12-05 19:00:54.

You may also like...