Pozitivni učinci rada s rukama

Svi znamo za dobar osjećaj koji uslijedi nakon uspješno obavljenog uradi sam projekta, ali postoje brojne znanstveno dokazane dobrobiti kreativnog rada za koje možda niste znali:

Creating Shirts Infographic

  1. Poboljšava kognitivne vještine

Rad s rukama je fizička, ali i mentalna aktivnost. Nalaženje rješenja za probleme na koje nailazimo u procesu razvija našu inteligenciju, sposobnost prilagodbe i vještine rješavanja problema.

Drugim riječima, vještine koje stječemo kreativnim radom mogu se prenijeti i imati pozitivan učinak i u drugim područjima našeg života.

2. Smanjuje stres

Za mnoge je rad s rukama neka vrsta meditacije i izvrstan način opuštanja nakon napornog radnog dana.

Bez obzira koliko nam se nekad može činiti da je i sam rad s rukama stresan (zbog problema na koje nailazimo i neuspjelih projekata), znanstveno je dokazano da rad s rukama smanjuje razinu hormona stresa – kortizola.

3. Povećava kreativnost

Što više radimo i realiziramo vlastite ideje, to nam više novih ideja pada na pamet. Kreativni rad uči nas da jedan problem sagledamo iz više različitih kuteva, što je i definicija kreativnosti.

4. Poboljšava motoričke vještine

Osjećaj frustriranosti, ali i olakšanja pri provlačenju konca kroz iglu je najslikovitiji prikaz razvoja motoričkih vještina. U svakodnevnom životu rijetko koristimo preciznost do te razine kao u ručnom radu, stoga nam rad s rukama razvija i pedantnost, preciznost i spretnost.

5. Podiže raspoloženje

Stvaranje i samostalni uspjeh pozitivno djeluju na samopouzdanje, a kvalitetno provedeno vrijeme u kreativnom radu dokazano podižu razine serotonina i dopamina. Zato, ako ste danas mrgudavi, uzmite iglu, konac, papir, olovku ili neki drugi alat!

 

Originally posted 2018-11-28 14:48:06.

You may also like...