September 24, 2020

Staklenke koje donose sreću: Happy Jars

Pravi umjetnički pogled na svijet znači doživljavanje svakodnevnih predmeta na izvanredan način i pretvaranje običnih stvari u – iskustvo.

Upravo zbog toga oduševila sam se oslikanim staklenkama Happy Jars, na kojima se tematiziraju motivi proljeća, životinja, sreće, djetinjstva, knjiga, prirode… Ukratko, svi prizori koji nam mame osmijeh na lice. 🙂

Moto ovog branda je Be Happy Like Happy Jars – ideja postojanja ovih malenih umjetnina nije samo prodaja, već i stvaranje zajednice na društvenim mrežama koja će širiti osjećaj sreće među ljudima.

Budući da se iza svakog stvaralačkog rada skriva zanimljiva priča i znanje, odlučila sam postaviti nekoliko pitanja kreatorici branda Happy Jars kako bismo se upoznali s njenim razmišljanjem i stvaranjem.

Tko stoji iza branda Happy Jars?

Kreatorica Happy Jars staklenki zove se Petra Gajski, dolazi iz Koprivnice i ima 24 godine. Trenutno je polaznica učilišta Profokus (smjer: dizajner interijera) i završila je 4. stupanj slikarstva.

Osim izradom staklenki, bavi se i pisanjem članaka za BTW lifestyle magazin.

Kada je nastao brand Happy Jars?

“Happy Jars osnovan je 22.03.2017., dobro pamtim taj datum kad sam se jednostavno probudila i odlučila oslikavati staklenke.”

Kako je sve započelo?

“Sve je započelo u vrijeme kad sam studirala. Budući da sam imala dosta obaveza na fakultetu, nisam se mogla previše baviti slikarstvom. Najdraža tehnika crtanja uvijek mi je bila crtanje na staklu. Upravo zbog te nostalgije za danima kad sam polazila likovni klub Paleta, razmišljala sam što bih mogla oslikavati da nije toliko veliko i ne uzima previše vremena i sinulo mi je…..staklenke! Staklenke sam pretvorila u male svijećnjake u koje stavljam lučicu i na taj način se dobije još bolji efekt crteža kojim je ukrašena.”

Kakva je bila reakcija publike?

“Nakon što sam napravila svoju Facebook stranicu Happy Jars i objavila samo nekoliko početničkih radova, otišla sam spavati i nisam očekivala neku preveliku reakciju. Međutim kad sam se probudila moj mobitel bio je zakrčen notifikacijama. Nisam mogla vjerovati što se događa. Otišla sam na Facebook stranicu svojeg brenda i shvatila kako imam već 500 pratitelja, veliki broj upita o mojim staklenkama i puno komentara na slikama. Bila sam presretna, nisam mogla vjerovati da se moj rad toliko dopao ljudima diljem Hrvatske. Danas na svojoj facebook stranici brojim oko 2900 pratitelja i jako sam sretna zbog toga. Ovim putem želim im zahvaliti što podržavaju ručni rad i vjeruju u mene i moje proizvode.”

Gdje pronalazite inspiraciju za ukrašavanje staklenki?

“Inspiracija dolazi zajedno sa godišnjim dobima, blagdanima i slično. Puno novih ideja, crteža i dizajna pronalazim na Pinterestu. Googlam neke predloške za crtanje koje onda modificiram, ali najčešći izvor inspiracija i ideja za ukrašavanje staklenki dolazi iz mojih kreativnih misli. Izrađujem i personalizirane staklenke pa bih napomenula kako su i kupci ti koji me potaknu na neku ideju. Često puta su oni pravi kreativci, a da toga nisu ni svjesni. Svaku njihovu želju realiziram i u dogovoru s njima pokušam napraviti što bolje.”

Planirate li proširiti asortiman i na neke druge predmete?

“Do sada sam imala nekoliko pokušaja sa novim idejama ali i dalje je najveća zainteresiranost za moje svijećnjake. Drago mi je zbog toga, ali i dalje dijelim sa svojom publikom sve nove ideje. Nedavno sam počela izrađivati lančiće čiji su privjesci malene staklenke veličine samo 2,5 cm u koje stavljam minijaturne figurice izrađene od fimo mase. Također u ponudi imam i privjeske. “

Primate li i narudžbe za staklenke po želji kupca?

“Dobivam. Bilo je tu svega. Od crtanja staklenki za kafiće, svadbe, kućnih ljubimaca pa sve do jednoroga koji pije pivo. Ljudi koji naručuju stvarno su maštoviti i žele što bolje osmisliti crtež za neku voljenu osobu. Ja im uvijek pomognem u odabiru boja, detalja i sl. i dajem svoj maksimum da ta staklenka ispadne baš onako kako su željeli.”

Happy Jars možete pronaći i naručiti na Instagramu i Facebooku.