August 14, 2022

Top 10: Cvijeće koje se lako održava

Bez obzira brinete li za svoje kućne biljke ili ne, ove biljke su dovoljno izdržljive da podnesu (skoro) potpuno zanemarivanje svojih vlasnika. Ako udomite jednog od ovih neuništivih zelenaša, samo se pokušajte pobrinuti o njihovim minimalnim potrebama i cvjetat će ruže.

10. Asparagus paprat

Ova lepršava biljka podnosi mnogo više nemara nego ostale paprati – uglavnom zbog činjenice što, tehnički, nije paprat. Biljka Asparagus Setaceus prilagođava se i svjetlim točkama i tamnijim kutevima. Održavajte zemlju vlažnom i rast će bez problema.

9. Pahira (Pachira) – Drvo novca

Biljka Pachira Aquatica, poznatija kao “drvo novca”, često ima ispleteno stablo. Najbolje će preživljavati na mjestu s jakom, indirektnom svjetlošću, ali uz češće zalijevanje – jer joj je prirodno stanište močvara.

8. Biljka Juka (Yucca)

Recept za sretnu Juka biljku je jednostavan: sunce, sunce i još malo sunca. Kako brinuti za Juka biljku? Zalijevajte ju rijetko, a posadite ju u duboku posudu.

7. Spatifilum (jedarce)

Povezana slika

Spatifilumi mogu izrasti od 30 cm do 2 metra, stoga provjerite procjenjenu visinu vrste prije nego što ju kupite.

Prema informacijama iz NASA-e, ove moćne biljke također imaju sposobnost filtriranja toksina iz zraka.

6. Aloe Vera

Slikovni rezultat za aloe vera

Ovo bodljikavo lišće izgleda stvarno fantastično, a ići će joj odlično na radnom stolu ili noćnom ormariću. Aloe vera voli indirektnu svjetlost i dobro zalijevanje svakih tjedan-dva.

5. Falenopsis Orhideja

Slikovni rezultat za phalaenopsis orhideja

Dolazi iz tropskih azijskih zemalja i voli slabu svjetlost. No, ako živite u suhoj klimi, još jednom razmislite o nabavljanju falenopsis orhideje, jer ima bolje šanse za uspjeh u vlažnim područjima.

4. Slonova noga

Slikovni rezultat za slonova noga

Službenog naziva beaucarnea recurvata, Slonova noga je sporo rastuća palma koja voli biti u osunčanom prozoru. Nemojte ju previše zalijevati.

3. Filodendron

Slikovni rezultat za filodendron

Filodendron je biljka koja ima stotine različitih podvrsta. Ova biljka voli slabu svjetlost, i preferiraju suhoću. Nemojte ih zalijevati češće od jedanput tjedno.

2. Svekrvin jezik

Slikovni rezultat za svekrvin jezik

Svekrvin jezik jedna je od mnogih vrsta sanseverija i zaista je teško uništiva. Može izdržati i do mjesec dana bez vode. Lišće je obično visoko, tvrdo i okomito.

1. Zamija

Povezana slika

Službenog naziva zamioculcas zamiifolia, Zamija je biljka iz istočne Afrike, ali uspijeva bilo gdje. Naziva ju se i “kraljicom neuništivih biljaka”. Ova biljka tolerira najopasniju kombinaciju ubojica biljaka: sušu, slabu svjetlost i nisku vlažnost.