August 14, 2022

Uradi sam: Dekoracije od bakrene žice

Bakar kao materijal i bakrena boja jedan su od glavnih trendova u uređenju doma. Uz njegovu predivnu boju i sjaj, dodaje poseban naglasak u bilo kojoj prostoriji.

Bakrena žica je također već dugi niz godinama popularan materijal za izradu nakita. No, osim za nakit, može se upotrijebiti i za mnoge zanimljive projekte u domu (dekoracije, posude, pa čak i namještaj).

Gdje kupiti bakrenu žicu?

Tanku bakrenu žicu za izradu nakita možete pronaći u specijaliziranim trgovinama koje prodaju materijale i alate za izradu nakita (Bagat, Užarija i sl.) te u većim trgovačkim centrima specijaliziranim za kućanstvo (Pevec, Bauhaus).

6 metara bakrene žice debljine 0,8 mm može se pronaći po cijenama 10-15 kn.

Ideje za dekoracije od bakrene žice

Sada kada znate gdje i po kojoj cijeni nabaviti bakrenu žicu, pogledajte neke od najboljih ideja što s njom učiniti:

1. Samostojeći bakreni ukras na betonu

Postupak izrade ovakvih samostojećih dekoracija je brz, zabavan i nezahtjevan. Prije spajanja betona i bakrene žice, izradite oblik bakra koji želite. Kada ste zadovoljni oblikom, stavite žicu u posudu i dolijte smjesu betona. Dobit ćete posudicu i u njoj posađen bakreni ukras! Naknadno možete i obojiti betonsku posudicu sprejem.

2. Slova od bakrene žice

Ako volite ukrase u obliku teksta u vašem domu, bakrena žica definitivno može biti osvježenje i puno je upečatljivija od naljepnica s tekstom.

Ovakve natpise od bakra najjednostavnije je izraditi tako da prethodno iscrtate tekst koji želite izraditi na papiru, a zatim ga pratite savijanjem žice.

3. Lampe od bakra

Lampe su prilično zahtjevan projekt za uradi sam metodu, ali sve se može kad se hoće! Trebate imati instalaciju za svjetiljku koju zatim omatate bakrenom žicom po želji.

4. Geometrijski ukrasi od bakra

Bakrena žica je vrlo pogodna za izradu geometrijskih oblika. Ti oblici kasnije mogu poslužiti kao viseći, samostojeći ili položeni ukras i definitivno će imati upečatljiv efekt u vašem domu. Na Internetu možete naći mnoštvo nacrta za izradu kompleksnih oblika koji će vam olakšati proces.

5. Košara od bakrene žice

Iako ima više estetski nego funkcionalni učinak, košara od bakrene žice može biti izvrstan dodatak vašem posuđu.

Postupak izrade je vrlo jednostavan, a ustvari se svodi na osnovnu metodu pletenja.